Νίκος Βαλαούρας εφ’ ολης της ύλης…

0

Είκοσι συναπτά έτη στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι και λίγα. «Σαράντα χρόνια φούρναρης…» που λένε. Είναι ένας επιτυχημένος αυτοδιοικητικός και αυτό φαίνεται καθαρά και από την εμπιστοσύνη που δείχνει ο κόσμος στο πρόσωπό του. Παράλληλα είναι και ένας πετυχημένος και γνωστός επιχειρηματίας.

Ο λόγος φυσικά για τον Αντιδήμαρχο Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας Νίκο Βαλαούρα που μίλησε στο stereasports για πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα δείχνοντας το στίγμα ότι δεν μασάει τα λόγια του και είναι ταγμένος στην υπηρεσία των συμπολιτών του που βέβαια του το αναγνωρίζουν κάθε φορά.

Ο Νίκος Βαλαούρας μίλησε για τα δυο μεγάλα έργα στην περιοχή, τόνισε το γεγονός της αναβάθμισης των παραλιών και ξεκαθάρισε πως ποτέ δεν θα είναι ευχαριστημένος μέχρι να φθάσει εκεί που ο ίδιος επιθυμεί. Επίσης μίλησε και γενικά για τον Καλλικρατικό Δήμο επισημαίνοντας πως υπάρχουν προβλήματα αλλά και περιθώρια βελτίωσης.

Γενικά για τον Καλλικρατικό Δήμο είπε:

«Στον Καλλικρατικό Δήμο υπάρχουν πολλά θέματα που ακόμα δεν έχουν οργανωθεί σωστά και σίγουρα προκύπτουν αρκετά προβλήματα. Σίγουρα από τα κυριότερα είναι και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού το οποίο θα μπορούσε να φέρει και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θεωρώ όμως ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης αυτού του συστήματος και εδώ θα πρέπει να «σκύψει» η Πολιτεία και σε συνεργασία με του Δήμους έτσι ώστε οι υπηρεσίες να γίνουν πιο αποτελεσματικές. Υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι δίπλα στον πολίτη. Πρέπει να είναι ευέλικτη και σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να υποκαθιστά και το ίδιο το Κράτος. Χρειάζεται μια καλύτερη συνεργασία Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάνω στην καθημερινότητα του πολίτη και θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένη. Αν γίνουν αυτά πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλύτερα η τοπική αυτοδιοίκηση. Βέβαια από την άλλη πλευρά υπάρχει και το οικονομικό πρόβλημα αλλά εδώ κι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο ειδικά σε τέτοιους καιρούς. Απλά όμως προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε όσο το δυνατόν καλύτερα.»

Η άποψή του για τα κόμματα στην τοπική αυτοδιοίκηση:

«Θεωρώ ότι τα κόμματα κάνουν καλό και όχι κακό. Όμως παρ’ όλα αυτά για μένα στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχουν θέση. Βοηθάει βέβαια η ιδεολογία. Ένας άνθρωπος πολιτικοποιημένος βοηθάει, ένας άνθρωπος όμως κατευθυνόμενος είναι καταστροφή. Άρα λοιπόν κάθε  Δήμαρχος θα πρέπει να επιλέξει και να διαχειριστεί άξιους ανθρώπους άσχετα με την κομματική και ιδεολογική τους ταυτότητα. Αυτό είναι εύκολο νομίζω γιατί η κοινωνία έχει προχωρήσει και τα έχει ξεπεράσει αυτά τα πράγματα. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι για να παράγει κομματικό έργο αλλά για να παράγει έργο για τον κόσμο».

Για τα έργα στην περιοχή:

» Τα έργα είναι δυο ειδών. Είναι τα έργα υποδομής και τα αναπτυξιακά έργα. Συνήθως μας «απορροφούν» περισσότερο τα έργα υποδομής και αυτό είναι φυσικό αφού έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του πολίτη. Όμως και το κομμάτι της ανάπτυξης ειδικά αυτές τις δύσκολες εποχές πρέπει να παίζει καθοριστικό ρόλο»

«Εγώ από τη φύση μου δεν είμαι πάντα ευχαριστημένος και αναζητώ το καλύτερο. Έχει γίνει όμως μεγάλη Αντίκυρα1προσπάθεια και από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και από εμάς γιατί θεωρώ όλοι μας είμαστε συνέχεια των προηγούμενων. Και σε τέτοια θέματα δεν πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός. Πρώτα απ’ όλα δεν φτιάξαμε τις υπηρεσίες του Δήμου έτσι ώστε να μπορούμε να λειτουργούμε σωστά και να παράγουν το έργο που εμείς θα θέλαμε. Υπήρχε κι ένα κενό στην υλοποίηση των έργων μέχρι να μπούνε τα πράγματα στη σειρά. Αυτός είναι χαμένος χρόνος.

Εμείς εδώ στην Αντίκυρα είχαμε δυο έργα που «καρκινοβατούσαν» εδώ και καιρό. Ένα έργο ήταν το κλειστό γυμναστήριο και το άλλο έργο ήταν το ανοικτό γήπεδο ποδοσφαίρου. Άρα προτεραιότητα δικιά μου ήταν να ξεκινήσουν τα έργα και να παραδοθούν στους κατοίκους μας. Είχαμε επιπλέον και το πρόβλημα της ύδρευσης. Ένα έργο που δεν έγινε σωστά από τον εργολάβο και είμαστε υποχρεωμένοι να μπούμε και σε αυτή τη διαδικασία. Ενώ είχαμε ξεκινήσει με όρεξη και διάθεση για άλλα πράγματα καταλαβαίνετε ότι οι ανάγκες ήταν διαφορετικές και εδώ επικεντρωθήκαμε.

Ρίξαμε λοιπόν το βάρος σε αυτά τα έργα. Ξεκινήσαμε το κλειστό και φέραμε στο Δήμο 450.000 ευρώ από την περιφέρεια η οποία και μας βοηθάει πάρα πολύ τόσο ο κ. Μπακογιάννης όσο και η κα Παπαθωμά. Από αυτά τα χρήματα τα διακόσια έπεσαν στο κλειστό και άλλα διακόσια στο δρόμο της Αράχωβας όπου από κει περνάει σχεδόν όλη η Ελλάδα. Και τα υπόλοιπα πενήντα στο γήπεδο του Διστόμου.

Το Κλειστό σε λίγο θα το φέρουμε σε πέρας όπου με τις αδειοδοτήσεις θα μπορούν να γίνονται και αγώνες σε αρκετά αθλήματα.

Από κει και πέρα έχουμε και το γήπεδο ποδοσφαίρου. Ήδη έχουμε την μελέτη και σε λίγο καιρό θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε και την δημοπράτηση του έργου. Εδώ θέλω να υπογραμμίσω τη συνεργασία που είχε η κοινωνία της Αντίκυρας σε αυτό το κομμάτι και τολμώ να πω ότι είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος. Κάποιοι άνθρωποι ξεκίνησαν από μόνοι τους κάποιες εργασίες που αν περιμέναμε από το Δημόσιο θα ήταν χρονοβόρες. Ήταν δηλαδή συγκινητική η προσφορά των ανθρώπων της Αντίκυρας ακόμα και σε οικονομικό επίπεδο. Ιδιαίτερη μνεία και για το διοικητικό συμβούλιο της ομάδας του Αντικυρέα που είχε μεγάλη προσφορά φτάνοντας έτσι το γήπεδο σε ένα καλό επίπεδο. Αυτά είναι κάποια πράγματα που και το Κράτος πρέπει να τα δει γιατί αυτό που χάθηκε με τον Καλλικράτη ήταν η προσφορά των τοπικών κοινωνιών.

Αυτά τα δυο έργα θα παραδοθούν σύντομα στην νεολαία της περιοχής.

Στην Αντίκυρα έγιναν κι άλλα έργα με τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας. Όπως το Πολιτιστικό Κέντρο αλλά και το παλιό κοινοτικό κατάστημα όπου στον Δήμο στοίχισαν ελάχιστα ευρώ αφού η προσφορά των ανθρώπων σε όλα τα επίπεδα ήταν καταλυτική.

Εμείς σεβόμαστε τα χρήματα των πολιτών και κάνουμε προσπάθεια ως Δήμος να συμμαζεύουμε τα οικονομικά μας. Μπορώ να πω με υπερηφάνεια αυτή τη στιγμή δεν χρωστάμε ευρώ στην αγορά της Αντίκυρας»

Για την τουριστική ανάπτυξη:

«Εμείς ως Δημοτική Αρχή θεωρούμε ότι για να φέρουμε κόσμο στην περιοχή είναι να «παίξεις» με τις παραλίες. Ρίχνουμε λοιπόν το βάρος σε αυτές τις υποδομές έτσι ώστε να έρθει κόσμος και παράλληλα να διαθέτουμε και σπίτια για να μένουν. Με αυτό τον τρόπο θα δουλέψει και η αγορά. Η Αντίκυρα αυτή τη στιγμή δεν έχει οργανωμένες παραλίες. Πρέπει λοιπόν να δημιουργήσουμε τέτοιες παραλίες αλλά και να κάνουμε πεζοδρόμηση δίπλα στις παραλίες. Και αυτός θα είναι ένας άμεσος τρόπος να φέρεις κόσμο.

Ένα δεύτερο πράγμα είναι να δώσουμε βάρος σε διπλανές παραλίες και ειδικά στον Άγιο Ισίδωρο όπου με κάποια παρεμβατικά έργα θα μπορούμε να διπλασιάσουμε τον κόσμο. Εκεί υπάρχουν και τα μαγαζιά που κρατάνε την παραλία σε ένα καλό επίπεδο αλλά από μόνα τους δεν μπορούν να κρατήσουν όλο το βάρος και χρειάζονται βοήθεια από μας.

Δυστυχώς όμως τα άλλα προβλήματα δεν μας έχουν αφήσει ακόμα να ρίξουμε εδώ το βάρος και γι’ αυτό σας είπα ότι δεν είμαι ευχαριστημένος».

Για το αν συνεχίσει στην αυτοδιοίκηση:

«Επειδή ο χαρακτήρας μου είναι πεισματάρης και δεν μπορώ να αφήνω πράγματα στη μέση, θεωρώ ότι αν βρεθεί ένα σωστό σχήμα με ανθρώπους που έχουν όρεξη για δουλειά και να μπορέσει να λειτουργήσει, ναι θα ακολουθήσω γιατί πρέπει πλέον όλοι να βάλουμε πλάτες και να βοηθήσουμε την κοινωνία που θα μας εμπιστευθεί. Ναι αν γίνει κάτι τέτοιο θα συνεχίσω να προσφέρω όσο μπορώ περισσότερα.

 

 

Comments are closed.