Πλήθος δρομέων και «ξεχωριστές» παρουσίες στον 34ο Δρόμο Θυσίας ΔΙΣΤΟΜΟΥ

0

Εκατοντάδες  συμμετοχές δρομέων  αλλά   αρκετές «ξεχωριστές» συμμετοχές έδωσαν τον τόνο στον 34ο Δρόμο Θυσίας Διστόμου των 11,2 χλμ που διεξήχθη το πρωί της Κυριακής στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Σφαγή του Διστόμου Βοιωτίας από τα γερμανικά, ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στις 10 Ιουνίου 1944.

Σε αυτά  που «ξεχώρισαν»  και θα μπορούσε να καταγράψει κανείς, ήταν οι συμμετοχές :
-και απλών περιπατητών – που ξεκίνησαν νωρίτερα, εκτός αγωνιστικού μέρους.
-των μικρών του Νηπιαγωγείου στον «μικρο» αγώνα των 1.500 μέτρων,
-δυο εκ των δρομέων που ειχαν πάρει μέρος και στον 1ο Δρόμο Θυσίας πριν 34 χρόνια (!) ,
-πολλών -πλέον- αθλητών από το Δίστομο και τις γύρω πόλεις και χωριά (με νίκες μάλιστα)
– του ίδιου του Διοικητή   της Σχολής Ευελπίδων υποστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, επικεφαλής ομάδας Ευέλπιδων.
– του νικητή, Βαγγέλη Μαλιόγλου,( Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου) που κέρδισε τον αγώνα για 4η συνεχή φορά!
Όπως «ξεχώρισαν» επίσης ο μεγάλος αριθμός θεατών στην διαδρομή και στον τερματισμό- ανάμεσά τους οι μεγάλοι αθλητές Γιάννης Κούρος και Κατερίνα Θάνου.
Ο «Δρόμος Θυσίας Διστόμου» που διοργανώνεται από το Δήμο Διστόμου- Αράχωβας- Αντίκυρας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας και του ΑΣΑΕΔ- είναι μια διαδρομή 11,2 χλμ από τον Καρακόλιθο μέχρι την Μαρτυρική Πόλη και ολοένα αυξάνεται το κύρος του και όσον αφορά το εύρος των συμμετοχών, με περισσότερους συλλόγους από την Αθήνα και αλλού, αλλά και την διευρυνόμενη συμμετοχή δρομέων από τη  ευρύτερη περιοχή.
ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ 
Για την ιστορία οι  τρεις πρώτοι νικητές,στις κατηγορίες άνδρες, γυναίκες, ήταν:
ΑΝΔΡΕΣ :
Βαγγελης Μαλιόγλου (Ομ.Μυτιληναιοις, Ασπρα Σπίτια Παρ. Διστόμου)
Φάνης Κατσικας ( ΣΔΦ ΤΡΑΧΙΝΑ)
Αυγερινος Σεχρεμέλης (ΔΙΣΤΟΜΟ)
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Σταυρουλα Σορόλη (ΣΑΦΡΑΣ)
Σταυρουλα Παλάτζα (Aliartistas)
Eλισάβετ Ράντζου ( Falcons Λιβαδειας)
Η ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ 
Με την ευκαιρία της συμμετοχής του στρατηγού Χαρ. Λαλούση ως δρομέα, ο Δήμαρχος, Γιάννης Γεωργακός του επέδωσε τιμητική πλακέτα και έδωσαν μαζί τα πρώτα βραβεία.
 Είπε στην σύντομη ομιλία του ο Δήμαρχος:
«Σήμερα έχουμε την χαρά και την τιμή,να φιλοξενούμε εδώ στο Δίστομο, ως Δρομέα του 34ου Δρόμου Θυσίας και τον διοικητή της Σχολής Ευελπίδων, τον Υποστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση.Στο πρόσωπό του ο Δήμος και η Οργανωτική Επιτροπή των Εκδηλώσεων Μνημης, θέλει συμβολικά να τιμήσει – με την πλακέτα αυτή- όλες τις Στρατιωτικές Σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών και των τριών Κλάδων των Ένοπλων Δυνάμεων που τα τελευταία χρόνια, συστηματικά τιμούν με δυο τρόπους την ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΩΝ ΔΙΣΤΟΜΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ,ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ, ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΙΤΑ , στις 10 Ιούνη 1944,

Πρώτον, με την μαζική συμμετοχή τους στον Δρόμο Θυσίας, με διακριτή παρουσια και αρκετές φορές με νίκες.- εδώ βέβαια θέλω να πω ότι σ αυτόν τον αγώνα και ο τελευταίος ειναι νικητής διοτι σημασία έχει η συμμετοχή.
Δεύτερον, με την ένταξη στο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ τους πρόγραμμα, επιμορφωτικών επισκέψεων και προσκύνημα στο ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ και στο Μουσειο Θυματων Ναζισμού. Είναι αυτονόητη η σημασία της κίνησης αυτής ως στοιχείο της εκπαίδευσης των νέων Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαστε βέβαιοι εδώ στο ΔΙΣΤΟΜΟ πως οι επισκέψεις αυτές θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιήσουν, όπως και οι επισκέψεις στελεχών και στρατευμένων από τους Μείζονες Σχηματισμούς της Στερεάς Ελλάδας.
 Αγαπητοί συμπολίτες,
Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής  να σας ενημερώσω ότι φέτος η ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ, το αρχαιότερο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας, γιορτάζει τα 190 χρόνια του καθώς ιδρύθηκε στο  Ναύπλιο την 1η Ιουλίου 1828 με διάταγμα του Ιωάννη Καποδίστρια.  Πριν μερικά χρόνια πληροφορηθήκαμε ότι η Σχολή Ευελπίδων  έχει διακριθεί και καταταγεί στα 10 καλύτερα στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. ΑΥΤΌ ΩΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΧΑΡΟΠΟΙΕΊ.
Αγαπητέ στρατηγέ Λαλουση, με τη ευκαιρια αυτης της σημαντικής επετείου  της Σχολής,  θέλουμε εκ μέρους όλων μας να ευχηθούμε  μέσα από εσάς  στην Σχολή Ευελπίδων να ευοδώσει με τον καλύτερο τρόπο τον ιερό σκοπό ίδρυσης της που δεν ειναι άλλος από την προάσπιση των συνόρων της χώρας.
 Άριστοι Ευέλπιδες και άριστοι αξιωματικοί σημαίνει ισχυρή δύναμη αποτροπής!’
Ο κ. Λαλούσης ευχαρίστησε για την πλακέτα, είπε ότι αυτή θα κοσμεί το Μουσείο της Σχολής και διαβεβαίωσε ότι η Σχολή Ευελπίδων πίστη στις αρχές ίδρυσης της, του Ιωάννη Καποδίστρια,  προετοιμάζει τα στελέχη του στρατού για να διασφαλίζουν την ασφάλεια της Ελλάδας.
Μετά τον αγώνα  πολλές ομάδες αθλητών και εκδρομέων  και ανεξάρτητοι δρομείς (όπως και   η ομάδα της Σχολής Ευελπίδων)  κατέθεσαν στεφάνια στο Μαυσωλείο και επισκέφθηκαν το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού.

Comments are closed.